Claes Retail Group bekroond als Bestuur van het Jaar

Limburgs familiebedrijf wint allereerste award van kennisplatform De Bestuurder

Houthalen-Helchteren, 1 december 2023 - Claes Retail Group, het Limburgse familiebedrijf achter modemerken JBC, CKS en Mayerline, heeft de allereerste 'Bestuur van het Jaar'-award gewonnen, uitgereikt door het kennisplatform De Bestuurder. De bekroning volgt na een evaluatie door een negenkoppige jury onder leiding van professor Herman Daems. De jury was onder de indruk van de indrukwekkende professionalisering en de sterke samenhang tussen familieleden en externe bestuurders binnen Claes Retail Group.


Het initiatief van De Bestuurder en zijn partners heeft als doel de meerwaarde van goed bestuur in niet-beursgenoteerde organisaties te belichten. Philip Peeters, Directeur van De Bestuurder, benadrukt het belang van ESG (Environmental, Social and Governance)-criteria en hoe sterke besturen kunnen bijdragen aan duurzame groei en ondernemerschap.

Claes Retail Group onderscheidde zich door prestaties op verschillende vlakken. Volgens Herman Daems, voorzitter van de jury*, werden de sterke integratie en samenhang tussen familiale en externe bestuurders in de raad van bestuur als opmerkelijk ervaren. Daarnaast benadrukte Daems de betrokkenheid van de derde generatie, de kinderen van CEO's Ann en Bart Claes, als observatoren in de raad van bestuur, waardoor ze op jonge leeftijd vertrouwd raken met de bedrijfsvoering en het bestuur. Ook de Millennial Board, een adviesorgaan bestaande uit jonge medewerkers van het bedrijf dat de raad kan adviseren, haalt de jury aan als troef.

Bart en Ann Claes zijn trots op de erkenning. “Onze raad van bestuur bestaat uit 7 leden: wijzelf als eigenaars en vijf externe bestuurders: Dirk Goeminne (voorzitter), Lieve Pattyn, Ann Claes, Peter Grypdonck en Patrick Hermans. We komen vier à vijf keer per jaar samen. De raad stuurt de strategie van onze managementteams bij waar nodig of bekrachtigt ze. Leidinggevenden gaan dus rechtstreeks in overleg met bestuursleden, die elk expert zijn in hun vakgebied, waarbij we waken over een continue verbinding tussen eigenaars en externe bestuurders enerzijds, en tussen onze externe bestuurders en onze leidinggevende managers anderzijds. We proberen als familiebedrijf een sterke structuur op te bouwen, naar de toekomst toe. Daarom hebben we onze kinderen uitgenodigd om deel te nemen aan de raden van bestuur. Zo leren ze hun rol als eigenaar kennen en opnemen," zegt Bart Claes.

Praktisch

Voor interviewaanvragen, gelieve contact op te nemen met Katrien Vangrunderbeeck, PR & Communication Officer.

*De jury, onder voorzittschap van professor emeritus Herman Daems, bestaat uit Philippe Craninx (Moore Belgium), Lieve Creten (LC Advisory), Bart De Smet (Ageas), Katrin Eyckmans (Delen Private Bank), Sandra Gobert (Guberna), Conny Vandendriessche (Coformaco), Hilde Vanderschelden (MU) en Luc Vandewalle.


 

Over JBC

Het verhaal van JBC start in 1975, wanneer Jean-Baptiste Claes zijn initialen uitleent aan de allereerste JBC-winkel in Schulen. Sindsdien groeide de moderetailer uit tot een toonaangevend familiebedrijf met een hart voor alle families. In 1985 vervoegden Jeans kinderen Bart en Ann het familiebedrijf. Sinds 2003 leiden broer en zus JBC zij aan zij als één van de grootste Belgische kledingketens.

JBC telt maar liefst 115 winkels in België en Luxemburg en sleepte met hun webshop reeds verschillende prijzen in de wacht. De hele #JBCfamily is fier op zijn Belgische roots en gelooft sterk in lokale verankering en het ondersteunen van lokaal talent, zoals met zijn Local Markets waarbij ze Belgisch talent een platform geven. JBC streeft naar betaalbare en kwaliteitsvolle kleding, die geproduceerd wordt met respect voor de planeet en iedereen die erop woont. Daarnaast is het merk sinds 1 april 2015 lid van de Fair Wear Foundation en bovendien de eerste Belgische retailer die het Bangladesh Veiligheidsakkoord heeft ondertekend. Het feit dat Ann Claes in 2018 werd uitgeroepen tot CSR Professional of the Year, is dan ook een mooie erkenning van deze inspanningen. Ook in de winkels zet JBC maximaal in op duurzaamheid: in 2021 opende JBC zijn eerste conceptstore in Leuven, met duurzaamheid en familiebeleving als focus. Interactieve snufjes zoals een doe-het-zelf recyclagemachine, een ‘Studio Unique’ repair corner en interactieve schermen leren er kinderen spelenderwijs alles bij over duurzame mode. Als kers op de taart won JBC in 2021 de X² Award als het meest vooruitstrevende bedrijf op het vlak van gendergelijkwaardig ondernemen. JBC is – samen met Belgische modemerken Mayerline en CKS – onderdeel van de Claes Retail Group (CRG).

Over CKS

Het 100% Belgische label creëert on-trend items voor dames en teens, om te combineren tot one-of-a-kind looks. Kwaliteitsvolle, easy-to-wear items met krachtige prints, kleuren en verrassende eye-catchers. De collecties bestaan uit heruitgevonden wardrobe essentials die teruggrijpen naar de essentie van het merk. CKS-mode straalt zelfvertrouwen en instant happiness uit. CKS is – samen met modemerken JBC en Mayerline – onderdeel van de Claes Retail Group. cks-fashion.com

Over Mayerline

Mayerline Brussels is al meer dan 65 jaar een gevestigde waarde op het vlak van stijlvolle, elegante en tijdloze dameskleding. Het Belgische modemerk biedt de ideale mix tussen eigentijds en tijdloos maar steeds met een ongeëvenaarde draagcomfort en de perfecte pasvorm. Kortom, knappe collecties waarin vrouwen zich goed voelen. Achter deze ​ collecties schuilt een sterk gedreven Belgisch team. Daarnaast stelt Mayerline meer dan 320 mensen tewerk. Mayerline heeft 43 winkels in België en Luxemburg, 11 Galleria Inno corners en is beschikbaar in diverse multimerkenboetieks. Het modelabel, opgericht door Jozef Meyer en zijn echtgenote Jeanne Vrydags, werd in 2013 door CRG (holding boven JBC) overgenomen en heeft in 2016 een tweede lijn, Améline, toegevoegd aan het portfolio. www.mayerline.be

 

Contact

Katrien Vangrunderbeeck

PR & Communication Officer, JBC

[email protected]

0479 31 48 55

 

Lauren Vanderstukken

MMBSY 

[email protected]

0496 19 75 20 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over JBC

Het verhaal van JBC start in 1975, wanneer Jean-Baptiste Claes zijn initialen uitleent aan de allereerste JBC-winkel in Schulen. Sindsdien groeide de moderetailer uit tot een toonaangevend familiebedrijf met een hart voor alle families. In 1985 vervoegden Jeans kinderen Bart en Ann het familiebedrijf. Sinds 2003 leiden broer en zus JBC zij aan zij als één van de grootste Belgische kledingketens.

JBC telt maar liefst 115 winkels in België en Luxemburg en sleepte met hun webshop reeds verschillende prijzen in de wacht. De hele #JBCfamily is fier op zijn Belgische roots en gelooft sterk in lokale verankering en het ondersteunen van lokaal talent, zoals met zijn Local Markets waarbij ze Belgisch talent een platform geven. JBC streeft naar betaalbare en kwaliteitsvolle kleding, die geproduceerd wordt met respect voor de planeet en iedereen die erop woont. Daarnaast is het merk sinds 1 april 2015 lid van de Fair Wear Foundation en bovendien de eerste Belgische retailer die het Bangladesh Veiligheidsakkoord heeft ondertekend. Het feit dat Ann Claes in 2018 werd uitgeroepen tot CSR Professional of the Year, is dan ook een mooie erkenning van deze inspanningen. Ook in de winkels zet JBC maximaal in op duurzaamheid: in 2021 opende JBC zijn eerste conceptstore in Leuven, met duurzaamheid en familiebeleving als focus. Interactieve snufjes zoals een doe-het-zelf recyclagemachine, een ‘Studio Unique’ repair corner en interactieve schermen leren er kinderen spelenderwijs alles bij over duurzame mode. Als kers op de taart won JBC in 2021 de X² Award als het meest vooruitstrevende bedrijf op het vlak van gendergelijkwaardig ondernemen. JBC is – samen met Belgische modemerken Mayerline en CKS – onderdeel van de Claes Retail Group (CRG).

 

Contact

Katrien Vangrunderbeeck

PR & Communication Officer, JBC

[email protected]

0479 31 48 55

 

Lauren Vanderstukken

MMBSY 

[email protected]

0496 19 75 20 

Neem contact op met

[email protected]

www.jbc.be