JBC en vzw [h]ARS brengen collectie personaliseerbare sweaters met kunstwerken van jongeren met beperking

Houthalen-Helchteren, 20 september 2023 - Belgisch familiebedrijf JBC slaat de handen in elkaar met de Limburgse vzw [h]ARS, een organisatie die kunst gemaakt door jongeren met een mentale of fysieke beperking tot bij ondernemers brengt als relatiegeschenk. Vijftien kunstwerken, geselecteerd door kunstliefhebbers Sofie Van de Velde en Koen Vanmechelen, zullen dankzij de Studio Unique-corner van JBC geprint kunnen worden op personaliseerbare sweaters. De opbrengst van deze samenwerking komt integraal de jongeren ten goede.


Relatiegeschenk met een verhaal

[h]ARS werd gesticht door Erik Monard, medeoprichter van het gelijknamige advocatenkantoor in Hasselt. Het platform verbindt ondernemers met jongeren met een beperking, door kunstwerken die zij maken uit te brengen als one-of-a-kind relatiegeschenk.

“De kunstenaar inspireert de ondernemer, de ondernemer geeft zuurstof aan de kunstenaar”, aldus Monard. “Met [h]ARS zetten we de talenten van jongeren met een beperking in de verf en kunnen we hun kunst verkopen, ten voordele van een goed doel. Dat kan ook door het geven van een relatiegeschenk aan een partner of werknemer.”

[h]ARS werkt met zorginstellingen, waar ze jongeren creatief aan de slag laten gaan. Het resultaat daarvan, de zelfgemaakte kunstwerken, brengt ze uit op canvas, hout, plexiglas of metaal. Elk exemplaar wordt daarbij voorzien van een unieke QR-code. De ontvanger van het cadeau kan de code scannen en ontdekt zo een ‘verborgen boodschap’: een filmpje met het unieke verhaal van de jonge artiest.

Kunst overstijgt de handicap

JBC zet samen met [h]ARS nu nog een stap verder. Sofie Van de Velde, Vlaanderens bekendste eigenares van galerijen, en Koen Vanmechelen, internationaal beeldend kunstenaar, selecteerden uit het brede aanbod hun vijftien favoriete werken. Deze zullen door JBC gedrukt worden op gepersonaliseerde sweaters voor dames, heren en kinderen. Vanaf donderdag 21 september zijn de sweaters verkrijgbaar bij JBC als relatiegeschenk of gewoon als modestatement.

“Als ambassadeur van [h]ARS ben ik ontzettend blij met deze unieke samenwerking met JBC. Op deze manier krijgen onze jonge kunstenaars exposure én aandacht op grotere schaal… iets wat ze écht verdienen”, aldus Vanmechelen.

Ook voor JBC is dit project eentje om fier op te zijn.

“Bij JBC zetten we al lange tijd in op lokaal talent en inclusiviteit, zo werden we eerder dit jaar kledingpartner van de Belgische Special Olympics delegatie. De jonge kunstenaars van [h]ARS zijn enorm getalenteerd en hun werken zullen niemand onberoerd laten, dus het is een samenwerking waar JBC met plezier de schouders onder zet”, zo stelt Bart Claes, CEO van JBC.

Ieders talent in de spotlight dankzij JBC

“Kunst maken is een enorme uitlaatklep voor jongeren met een meervoudige/motorische beperking. De leerlingen maken prachtige kunstwerken en zijn vaak zelf verbluft door het resultaat. Achter het kunstwerk zit meestal een verhaal rond thema’s die hen geraakt hebben in het verleden of die juist heel actueel zijn. Op deze manier leren ze zichzelf uiten op een vrije, creatieve manier. Er is niets mooier dan een jongere die zegt: ‘Ik wist niet dat ik een kunstenaar was’”, vertelt ook Nele Bynens, kunstjuf in het BuSO, Sint-Gerardus.

Dat de jongeren hun kunstwerken nu gedrukt op sweaters kunnen zien schitteren bij klanten van over het hele land, maakt hen erg trots. Zo vertellen ook kunstenaars Zeynep Vildan Gözel en Fabrizio De Paola. "Ik word blij omdat ik zie dat ik het kan", zegt Zeynep.

De opbrengst van de samenwerking gaat ook terug naar jongeren met een beperking.

Praktisch

De sweaters van JBC x [h]ARS zullen te personaliseren zijn op de JBC webshop vanaf 21 september.

Een kidstrui kost €24,95, een trui voor volwassenen €29,95.

Download alle beelden hier.

Klik hier voor meer JBC-nieuwtjes.


Over JBC

Het verhaal van JBC start in 1975, wanneer Jean-Baptiste Claes zijn initialen uitleent aan de allereerste JBC-winkel in Schulen. Sindsdien groeide de moderetailer uit tot een toonaangevend familiebedrijf met een hart voor alle families. In 1985 vervoegden Jeans kinderen Bart en Ann het familiebedrijf. Sinds 2003 leiden broer en zus JBC zij aan zij als één van de grootste Belgische kledingketens.

JBC telt maar liefst 115 winkels in België en Luxemburg en sleepte met hun webshop reeds verschillende prijzen in de wacht. De hele #JBCfamily is fier op zijn Belgische roots en gelooft sterk in lokale verankering en het ondersteunen van lokaal talent, zoals met zijn Local Markets waarbij ze Belgisch talent een platform geven. JBC streeft naar betaalbare en kwaliteitsvolle kleding, die geproduceerd wordt met respect voor de planeet en iedereen die erop woont. Daarnaast is het merk sinds 1 april 2015 lid van de Fair Wear Foundation en bovendien de eerste Belgische retailer die het Bangladesh Veiligheidsakkoord heeft ondertekend. Het feit dat Ann Claes in 2018 werd uitgeroepen tot CSR Professional of the Year, is dan ook een mooie erkenning van deze inspanningen. Ook in de winkels zet JBC maximaal in op duurzaamheid: in 2021 opende JBC zijn eerste conceptstore in Leuven, met duurzaamheid en familiebeleving als focus. Interactieve snufjes zoals een doe-het-zelf recyclagemachine, een ‘Studio Unique’ repair corner en interactieve schermen leren er kinderen spelenderwijs alles bij over duurzame mode. Als kers op de taart won JBC in 2021 de X² Award als het meest vooruitstrevende bedrijf op het vlak van gendergelijkwaardig ondernemen. JBC is – samen met Belgische modemerken Mayerline en CKS – onderdeel van de Claes Retail Group (CRG).

Contact

Katrien Vangrunderbeeck

PR & Communication Officer, JBC

[email protected]

0479 31 48 55

Lauren Vanderstukken

MMBSY 

[email protected]

0496 19 75 20 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over JBC

Het verhaal van JBC start in 1975, wanneer Jean-Baptiste Claes zijn initialen uitleent aan de allereerste JBC-winkel in Schulen. Sindsdien groeide de moderetailer uit tot een toonaangevend familiebedrijf met een hart voor alle families. In 1985 vervoegden Jeans kinderen Bart en Ann het familiebedrijf. Sinds 2003 leiden broer en zus JBC zij aan zij als één van de grootste Belgische kledingketens.

JBC telt maar liefst 115 winkels in België en Luxemburg en sleepte met hun webshop reeds verschillende prijzen in de wacht. De hele #JBCfamily is fier op zijn Belgische roots en gelooft sterk in lokale verankering en het ondersteunen van lokaal talent, zoals met zijn Local Markets waarbij ze Belgisch talent een platform geven. JBC streeft naar betaalbare en kwaliteitsvolle kleding, die geproduceerd wordt met respect voor de planeet en iedereen die erop woont. Daarnaast is het merk sinds 1 april 2015 lid van de Fair Wear Foundation en bovendien de eerste Belgische retailer die het Bangladesh Veiligheidsakkoord heeft ondertekend. Het feit dat Ann Claes in 2018 werd uitgeroepen tot CSR Professional of the Year, is dan ook een mooie erkenning van deze inspanningen. Ook in de winkels zet JBC maximaal in op duurzaamheid: in 2021 opende JBC zijn eerste conceptstore in Leuven, met duurzaamheid en familiebeleving als focus. Interactieve snufjes zoals een doe-het-zelf recyclagemachine, een ‘Studio Unique’ repair corner en interactieve schermen leren er kinderen spelenderwijs alles bij over duurzame mode. Als kers op de taart won JBC in 2021 de X² Award als het meest vooruitstrevende bedrijf op het vlak van gendergelijkwaardig ondernemen. JBC is – samen met Belgische modemerken Mayerline en CKS – onderdeel van de Claes Retail Group (CRG).

 

Contact

Katrien Vangrunderbeeck

PR & Communication Officer, JBC

[email protected]

0479 31 48 55

 

Lauren Vanderstukken

MMBSY 

[email protected]

0496 19 75 20 

Neem contact op met

[email protected]

www.jbc.be