JBC geeft befaamde ‘Simp’ truien een nieuw leven met circulaire partner CiLAB

Belgisch familiebedrijf JBC zet samen met CiLAB in op upcycling

Houthalen-Helchteren, 26 juli 2021 – Vorig jaar werd het begrip ‘Simp’ tot tienerwoord van het jaar bekroond door nws nws nws, de jongerennieuwszender van VRT NWS. JBC pikte in op deze trend en bracht een hippe trui op de markt, waar het woord Simp op de voorkant pronkte. De statement sweater werd echter niet met gejuich onthaald, waardoor JBC besloot de truien uit de rekken te halen. Onder het motto ‘Weggooien is jammer’ herwerkt JBC nu samen met het circulaire textiellab CiLAB een deel van de 'Simp' truien tot prachtige, unieke stuks. Een creatieve, duurzame én vindingrijke oplossing. Vanaf eind september kan je deze gepimpte trui scoren, online of in je JBC winkel.

Shawkat en Sibille aan het werk in het CiLAB atelier

Simp-ly upcyling

In februari lanceerde JBC een collectie met sweaters met de tiener- en kinderwoorden van het jaar, waaronder ‘Ewa drerrie’, ‘Viben’ en ook ‘Simp’. De volgers van jongerennieuwszender nws nws nws verkozen dit laatste als tienerwoord van het jaar. Dit populaire woord voor jongeren heeft echter een eerder negatieve connotatie. Hierdoor kwamen er veel reacties op de trui. JBC, een modespeler die al vaker aantoonde dat ze luistert naar haar klanten, besloot dan ook de truien uit de rekken te halen. Een positief signaal tegen pesten, maar ook een beslissing met als gevolg dat er nog zo’n 800 truien met het Simp opschrift in JBC’s stockage liggen.

“Toen de Simp truien uit de rekken werden gehaald, betekende dit voor ons het overblijven van een groot aantal truien waar eigenlijk niets mis mee is, behalve de print.”, vertelt Valerie Geluykens, CSR manager van JBC. “Daarom gingen we op zoek naar een duurzame oplossing. Via ons duurzaamheidsnetwerk kwamen we in contact met CiLAB, een atelier dat deze kan omvormen tot nieuwe stuks.”

Upcycling proces van de nieuwe Simp collectie

Upcycling met maatschappelijk belang

Het Mechelse CiLAB zet zich in voor een circulaire economie en wil upcycling op grote schaal mogelijk maken. Het atelier werd opgericht door Jan Merckx, die onderzoek doet naar de omschakeling van lineaire naar circulaire economie, Clinton James Topley, ontwerper, en Sibille Diederichs, onderneemster met haar eigen upcycling merk in nachtkledij.

“Het verhaal van Simp startte voor ons wanneer we de duurzame winkel van JBC en de jongeren van FabotastiX in Leuven samenbrachten met Silke Van Ham. Zij is een talentvolle modestudente die bij ons op doortocht was en overloopt van ideeën. Dit was het begin van een zeer aangename samenwerking met JBC waarbij een erg diverse groep mensen haar schouders zet onder één doel, ‘simp’elweg een betere wereld,” aldus Jan Merckx, mede-oprichter van CiLAB.

CiLAB krijgt ondersteuning van Shawkat Khalil, een erkende Syrische ontwerper met een passie voor kleding. Shawkat krijgt via CiLAB de kans om zijn talent hier in België uit te voeren. CiLAB heeft al heel wat grote projecten op zijn naam staan, waaronder een samenwerking met een internationaal modemerk en MAD Brussels.

Shawkat zal de komende maanden eigenhandig de truien pimpen met stroken van een andere collectie JBC-truien. De stroken vervangen het opschrift ‘Simp’ en worden ook toegevoegd aan de mouwen, wat unieke, nieuwe truien oplevert. Deze zal JBC online en in de winkels verkopen.

Shawkat en Sibille aan het werk in het CiLAB atelier
Shawkat en Sibille aan het werk in het CiLAB atelier

Reduce, reuse, recycle, upcycle

Deze samenwerking met CiLAB vormt voor JBC dan wel het allereerste upcycling project, toch toonde de organisatie in het verleden al meermaals haar duurzame karakter. Zo lanceerde het merk in het verleden twee Cradle-to-Cradle collecties; een homewear en een sportcollectie. Deze ‘revive’ collecties kregen het C2C-certificaat, waarbij 5 duurzame topics werden onderzocht en geëvalueerd: gezonde materialen, hergebruik van materialen, hernieuwbare energie en carbon management, waterbeheer en sociale eerlijkheid.

Bovendien zet JBC erg in op het gebruik van duurzame stoffen. Hiermee slinkt de afvalberg en raken de grondstoffen niet uitgeput. Bovendien vereist de productie van gerecycleerde items minder energie en water. Al enkele jaren heeft JBC een jas in de collectie gemaakt van gerecycleerde PET-flessen. Verder zet JBC haar schouders onder het Fibre to Fibre project, in het kader van ECAP, met haar Post-Consumer Waste denim. Oude en versleten jeansbroeken toverde JBC om tot nieuwe broeken, waarbij 20% van de vezels gemaakt zijn uit weggegooide denim broeken, aangevuld met 79% biokatoen en 1% elasthan.

Stap voor stap naar een circulair JBC

Het upcycling project is voor JBC dan ook een volgende logische stap in hun duurzame visie en een nieuwe manier van denken, die vele mogelijkheden met zich meebrengt.

Valerie: “Bij JBC zetten we al meer dan 20 jaar in op duurzaamheid met verschillende projecten en initiatieven. Upcycling is voor ons de volgende logische stap. Het is een interne verandering in de mindset, waarbij een onverkocht kledingstuk als een volwaardig item, dat tweede leven kan krijgen, wordt beschouwd. Natuurlijk is het eerste doel om zo weinig mogelijk onverkochte stuks te hebben en daar slagen we de laatste jaren beter en beter in, maar als dit testproject een succes is, willen we dit zeker ook verder uitwerken met andere restcollecties en stuks.”

Praktisch

De upcyclede trui is beschikbaar vanaf eind september op de webshop en in de volgende JBC winkels:

  • Aalst
  • Antwerpen Meir
  • Blankenberge
  • Boortmeerbeek
  • Dendermonde
  • Edegem
  • Hasselt
  • Hasselt Quartier Bleu
  • Ieper
  • Kortrijk
  • Lier
  • Lochristi
  • Lommel
  • Ninove
  • Roeselare
  • Schoten
  • Sint-Andries
  • Sint-Truiden
  • Turnhout-Gierle
  • Verviers
  • Waasland-shopping
  • Waregem
  • Wetteren
  • Wijnegem-shopping
  • Zoersel

JBC start met een oplage van 400 stuks.

De trui kost €29,95.

Bij vragen over het persbericht, gelieve contact op te nemen met Katrien Vangrunderbeeck, PR & Communication Officer JBC, katrien.vangrunderbeeck@jbc.be (+32 11 51 03 24), of Eline Vervloet, PR Manager MMBSY, eline@mmbsy.com (+32 484 18 52 13).

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over JBC

Het verhaal van JBC start in 1975, wanneer Jean-Baptiste Claes zijn initialen uitleent aan de allereerste JBC-winkel in Schulen. Sindsdien groeide de moderetailer uit tot een toonaangevend familiebedrijf met een hart voor alle families. In 1985 vervoegden Jeans kinderen Bart en Ann het familiebedrijf. Sinds 2003 leiden broer en zus JBC zij aan zij als één van de grootste Belgische kledingketens.

JBC telt maar liefst 115 winkels in België en Luxemburg en sleepte met hun webshop reeds verschillende prijzen in de wacht. De hele #JBCfamily is fier op zijn Belgische roots en gelooft sterk in lokale verankering en het ondersteunen van lokaal talent, zoals met zijn Local Markets waarbij ze Belgisch talent een platform geven. JBC streeft naar betaalbare en kwaliteitsvolle kleding, die geproduceerd wordt met respect voor de planeet en iedereen die erop woont. Daarnaast is het merk sinds 1 april 2015 lid van de Fair Wear Foundation en bovendien de eerste Belgische retailer die het Bangladesh Veiligheidsakkoord heeft ondertekend. Het feit dat Ann Claes in 2018 werd uitgeroepen tot CSR Professional of the Year, is dan ook een mooie erkenning van deze inspanningen. Ook in de winkels zet JBC maximaal in op duurzaamheid: in 2021 opende JBC zijn eerste conceptstore in Leuven, met duurzaamheid en familiebeleving als focus. Interactieve snufjes zoals een doe-het-zelf recyclagemachine, een ‘Studio Unique’ repair corner en interactieve schermen leren er kinderen spelenderwijs alles bij over duurzame mode. Als kers op de taart won JBC in 2021 de X² Award als het meest vooruitstrevende bedrijf op het vlak van gendergelijkwaardig ondernemen. JBC is – samen met Belgische modemerken Mayerline en CKS – onderdeel van de Claes Retail Group (CRG).

 

Contact

Katrien Vangrunderbeeck

PR & Communication Officer, JBC

katrien.vangrunderbeeck@jbc.be

0479 31 48 55

 

Lauren Vanderstukken

MMBSY 

lauren@mmbsy.com

0496 19 75 20 

Neem contact op met

lauren@mmbsy.com

www.jbc.be